tirsdag den 5. april 2016

Altertavle

Sidste år blev jeg ringet op, af præsten i Thorsø Lise Melchiorsen, fordi hun havde fået den idé, at der skulle laves en transportabel altertavle til de tre kirker i Thorsø, Aidt og Vejerslev. Tavlen skulle laves i et samarbejde af børn, præsten og mig - og bruges i påsken.
Jeg blev simpelthen så glad. Tænk, at jeg kunne forene min interesse for religiøs kunst med min interesse for at formidle kunst til børn.

Vi blev enige om, at der skulle laves et triptykon med motiver fra påskens fortællinger.

Jeg gik i gang med at finde inspiration, som jeg vil vise børnene. Jeg fandt værker af Marc Chagall, Emil Nolde, Paul Gauguin, Arne Haugen Sørensen, Niels Helledie og He Qi. Min motivation for at bruge disse kunstnere er, at de alle laver udtryksfulde værker, der dog ikke er så voldsomme, at de er for svære at forholde sig til. Påskefortællingen er voldsom, men den er også smuk - og jeg vil gerne vise børnene, at kunst kan fortælle om både det, der er svært, uforståeligt og sorgfuldt, og det er smukt og glædeligt.

Det blev aftalt, at altertavlen skulle laves af en 3. klasse på Tungelundskolen i Thorsø. Vi skulle møde børnene tre gange. De to første gange skulle de høre fortællingen om påsken og lave skitser. Lise fortalte og jeg satte gang i tegningerne. Jeg havde besluttet, at der skulle bruges forskellige metoder, så det blev både til guidet tegning, iagttagelsestegning, blindtegning samt børnenes egne idétegninger.Det  blev til utrolig mange tegninger, som jeg kiggede igennem. Vi havde aftalt med børnene, at det var mig, der bestemte hvilke tegninger, der skulle bruges - og at jeg måtte mikse de forskellige tegninger, hvilket betød, at jeg kunne bruge Jesus fra en skitse, et æsel fra en anden og baggrunden fra en tredje.
Jeg kan godt indrømme, at det ikke var nogen hel nem opgave, fordi der var utrolig mange gode skitser. Børnene var virkelig optaget af projektet, så langt de fleste tegninger kunne være brugt, så jeg sørgerede for, at alle børnene var repræsenteret mindst én gang.

                   

                       

Jeg tegnede den færdige skitse op på tavlen, købte maling og var klar til 6 timers intensiv maleri med 18 dejlige børn.
Det var en stor oplevelse at male sammen med de børn. De stod, lå, sad allesammen rundt om altertavlen og malede. De talte om farver, lyttede og valgte i fællesskab. Og hvis de blev trætte (og det bliver man, når man maler i lang tid), kunne de tage en slapper ved et af bordene med en bog eller en tegning. Der var en virkelig god stemning, og jeg var ret imponeret over nogle af børnenes vedholdenhed til at finde løsninger, og male en form over flere gange.

Men 6 timer er ikke helt nok, til at gennemarbejde en så stor opgave. Ikke engang selvom der er 18 børn til at gøre det, så vi havde på forhånd aftalt, at jeg skulle male altertavlen færdig, og at det var en del af vores samarbejde. 

Og her kan I se det færdige resultat: En altertavle for fællesskab - lavet af en 3. klasse, en præst og en billedkunstner :-)Ingen kommentarer:

Send en kommentar