onsdag den 26. marts 2014

Om mod og beslutsomhed

Jeg er billedkunstner. Det siger jeg i hvert fald til mig selv. Nogle gange siger jeg det også til andre. Andre gange siger jeg det ikke. Jeg bliver genert. Tvivlende. Er man virkelig billedkunstner, bare fordi man selv siger det? Kan man blive billedkunstner, ved at sige det højt? Højt nok og mange gange. Nå ja, man skal vel også male nogle malerier. Det gør jeg. Jeg gør det i hvert fald, når jeg ikke bruger min tid på at lave noget andet. Der er nok af ting, der kan ordnes. Mine børn skal have rent tøj. Der skal købes ind, og der er altid en mail, der kan svares på. Mine tanker kredser ofte om de malerier, der ikke er i gang med at blive malet. Man kan vel ikke kalde sig billedkunstner, hvis man bare tænker på at male?

Jeg tænker også tit på en bestemt sætning fra Lawrence Durells roman Justine. Så finder jeg bogen og slår op på side 23. Siden er ved at være gennemslidt. Der står: ”(…) han var ude af stand til at udøve den kunst, han elskede mest, malerkunsten. Han tænkte og led en hel del, men han manglede mod og beslutsomhed til at turde – det først fornødne for en udøvende kunstner.”
Mod og beslutsomhed. Det har jeg. I hvert fald engang imellem.

I 2008 fik jeg antaget 5 tegninger på Kp08 (Kunstnernes Påskeudstilling). De handler om en telefonsamtale, jeg havde haft med en medarbejder i min A-kasse. Tegningernes titler er direkte citater af nogle af de sætninger, damen fra A-kassen valgte at sige til mig. Jeg havde ringet til hende for at få information om, hvordan jeg kunne starte min egen virksomhed som billedkunstner og freelance underviser. Jeg prøvede, at smile til hende gennem røret. Så fnisede hun til mig, som om vi forstod hinanden. Da jeg havde sagt farvel, græd jeg lidt, mens jeg skrev citaterne i min skitsebog.
-          Jeg får røde og lilla knopper af sådan én som dig.
-          Det kun er de dygtige, der kan leve af at være kunstnere.
-          Sådan én som dig er irriterende, fordi du ikke er til at holde styr på.
-          Du må kunne forstå, at du skal sammenligne dine malerier med en muret mur.
-          Held og lykke.

Der var ingen grund til at ruske op i min tvivl. Den var der rigeligt af. Den er der faktisk stadigvæk – selvom jeg har haft min virksomhed i flere år.

Jeg vil male alligevel. Selvom jeg ofte mangler mod og beslutsomhed – og tvivlen sender mig ud til vaskemaskinen. Jeg venter ikke til i morgen. Jeg går i gang NU.
 

 
Den dag damen fra A-kassen sagde, at hun fik røde og lilla knopper af sådan én som mig.

 

I samme serie blev også lavet:
Den dag damen fra A-kassen sagde, at det kun er de dygtige, der kan leve af at være kunstnere.

Den dag damen fra A-kassen sagde, at sådan én som mig er irriterende.
Den dag damen fra A-kassen sagde, at jeg måtte kunne forstå, at jeg skulle sammenligne mine malerier med en muret mur.

Den dag damen fra A-kassen ønskede mig held og lykke.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar