torsdag den 16. juni 2016

Børnene og slottet

På Billedskolen i Ulstrup har jeg netop afsluttet et stort projekt som involverede de 250 mindste børn i Ulstrup - plus billedskolebørnene. Det var børn fra vuggestuen, dagplejen, børnehaverne, førskolen og skolens 0. og 1. klasser der alle lavede et maleri af Ulstrup Slot, som blev udstillet på slottet.

Projektet havde til formål at skærpe børnenes fantasi, historiske bevidsthed og lyst til at udtrykke sig kreativt. Børnehavebørnene, førskolebørnene og skolebørnene mødte jeg 2 gange. Første gang fortalte jeg dem historien om Christen Skeel og Margrethe Brahe, der levede på Ulstrup i 1500-tallen. Børnene fik også lidt af historien om Margrethes bror Tycho Brahe, sønnen Jørgen Skeel og deres vilde efterkommer Jørgen Scheel, der i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet formøblede hele formuen væk, og derfor blev skyld i at slottet blev solgt, og at hans søster Juliane Marie Scheel blev kendt som "Den hvide dame!" Et af flere genfærd på slottet.

Vi kiggede på et fotografi af slottet, hvorefter jeg guidede en tegning af slottet. Vi tegnede først med blyant og derefter med sprittusch.
Derefter fik børnene mulighed for at farvelægge slottet med oliekridt.
Caran d'Ache Neocolor 1 kan bruges, desuden fik de også 3 vandopløselige rødlige farver. Caran d'Ache Neocolor II i cinnoberrød, rosa og rødbrun.

Når børnene var klar, skulle hele slottet males over med akvarel. Vi brugte Cotmans akvarel i 2 røde nuancer. Slottet skulle nu tørre, til vi skulle mødes anden gang.



Der males slotte i børnehaven


Slotte lavet af børn fra 0. og 1. klasse på Ulstrup Skole


Ved vores andet møde fortalte jeg mere om Ulstrup Slots nyere historie; om dengang der var delfinarium, dyrehave og forlystelsespark. Børnene skulle derefter lave en himmel, hvor skyerne skulle handlede om slottets historie. Jeg gav dem mulighed for at bruge skabeloner af delfiner og andre dyr fra dyreparken, men de måtte også selv finde på skyernes form. Vi brugte igen oliekridt Caran d'Ache Neocolor 1 i hvid, lys blå og kobolt. Det hvide oliekridt var tryllefarven. Dén man ikke kan se på det hvide papir, men når der males blå akvarelfarve over bagefter, kommer skyen frem. Det kunne have været sjovt, at lave netop denne proces flere gange, for de mindste børn var helt sikre på, at den hvide farve ikke virkede.

Til sidst malede vi hele papiret med Cotmans akvarel i cobolt. Jeg havde sat akvarelpapiret op på tegneplader med malertape, hvilket betød at papiret strammede flot op, da det var tørt, og at der var en hvid ramme om alle billederne.

Da himlen var færdigmalet skulle slottet klippes ud. Vi brugte lang tid på det, og de mindste børn klippede med hjælpesaks sammen med en voksen, da den sorte streg gerne skulle bibeholdes.
Det sidste vi gjorde, var at klippe et stykke grønt karton, der skulle sættes på nederst i billedet. Jeg havde i forvejen skåret nogle strimler, så vi nemt kunne klippe et passende stykke.

Og så var der kun tilbage at samle billederne med limstift, og lægge dem i pres, indtil de skulle udstilles.















Fra udstillingen på Ulstrup Slot
Læs mere i Randers Amtsavis her









Ingen kommentarer:

Send en kommentar